Tre veckor kvar till Rays!

Såhär resonerar Simon Sundelin från Helsingborg, antagen till sommaren Rays, om de kommande upplevelserna:

”Det var efter midnatt en lördagkväll i mars jag fick mitt antagningsbesked till Rays 2015. Känslan av att se rubriken: ”Grattis” är någonting jag sent kommer att glömma. Sedan jag för första gången fick höra om Rays i början av gymnasiet har jag drömt om hur fantastiskt roligt och lärorikt det skulle vara att själv få chansen att delta. Att tillbringa sommaren med en grupp likasinnade och målmedvetna ungdomar i min egen ålder tror jag kommer att bli oförglömligt. Personligen är jag lika laddad att skapa nya vänner som jag är inför upplägget. Forskning, aktiviteter och intressanta föreläsningar i kombination med sommarens sol och bad låter sannerligen oerhört lockande i mina öron! Det ska dessutom bli spännande att under en lite längre tid få möjligheten att klara sig lite mer på egen hand, långt borta från hemmet i Skåne. Då jag i hela livet funderat över hur det egentligen skulle vara att själv verkligen få forska inom ett vetenskapligt område och funderingar av karriärval skiftat mellan fullt vetenskapligt och tvärvetenskapligt, är jag övertygad om att detta kommer att bli ett av mina livs bästa somrar.”

Inför Rays 2015: Antagna i media

Nu är det bara fyra veckor kvar till sommarens forskarskola! Lokalmedia har uppmärksammat elever antagna till sommaren. Ett urval av urklippen återfinns nedan!

- Anton Johansson och Ambjörn Joki på SR Norrbottens webb: ”Norrbottniska forskartalanger uttagna till sommarskola”

- Anton Johansson och Ambjörn Joki i Norrbottenskuriren: ”Unga forskartalanger deltar i spetsforskning”.

- Lina Rosvall i Sydsvenskan: ”Jag har alltid gillat skolan”

- Alberte Erantis Kofoed Lauridsen, Erica Andersdotter, Ludwig Wemlén och Erik Tegler i Lokaltidningen Lund: ”Lundaelever till forskarskola”

 

Antagna elever Rays 2015

Efter rekordmånga ansökningar till sommarens forskarskola och en oerhört tuff antagningsprocess är vi nu mycket glada över att kunna presentera årets 21 elever:

Alberte Erantis Kofoed Lauridsen

Alberte studerar just nu andra året på Lars-Erik Larsson gymnasiet i Lund. En viktig del av hennes liv är musiken men det Alberte verkligen brinner för är naturvetenskap. Hon är aktiv inom den danska organisationen Ungdommens Naturvidenskabelige Forening, där hon bland annat deltagit i ledarskapskurser och olika Science Camps. Hon har dessutom varit med och undersökt en iskärna på Niels Bohr Institutet i Köpenhamn. Alberte ser hotet från klimatförändringarna och hoppas vara en del av lösningen.

Alexandra Berg

Alexandra läser andra året på Kungsholmens gymnasium i Stockholm. Hon har bland annat tidigare deltagit i sommarskolor på både Oxford Royal Academy och Yale University samt deltagit i finalen av European Union Science Olympiad. Alexandra har även mottagit stipendium för att studera ett år vid Lawrencville High School i USA. Hennes intresse för matematik har väckt en sann passion för kvantfysik och hon drömmer om en lysande forskarkarriär ute i världen.

Alexandra Onstrand

Alexandra studerar sitt andra år på den naturvetenskapliga linjen på Rönninges Gymnasium och har ett brinnande intresse för matematik. Hon är en tjej som gillar att hålla många bollar i luften och söker ständigt nya utmaningar. Alexandra tränar truppgymnastik på elitnivå och har redan fått en av sina noveller Ett hjärta av glas publicerad i antologin Märkliga Händelser. Att resa, träffa nya människor och kulturer är något som ligger henne varmt om hjärtat och ger syre till hennes brinnande intresse att upptäcka världen.

Alexandra Polyakova

Alexandra läser andra året vid Kitas gymnasium i Göteborg. Alexandras breda naturvetenskapliga intresse har tagit henne till finalen av European Union Science Olympiad och i framtiden är målet att bli en stark länk i den kedja av vetenskapsmän som ständigt gör nya upptäckter om vår omvärld. Det största intresset är geovetenskaper och då främst skeenden i haven. Alexandra är även en flitig musiker och har mottagit stipendium för sitt musicerande i Göteborgs Konserthus.

Alfred Isaac

Alfred läser andra året på Blackebergs gymnasiums naturvetenskapliga linje. Han har ett stort intresse för nästan all vetenskap, men hans sanna intresse har alltid varit matematiken. I årskurs 9 hade han nästan läst klart samtliga gymnasiala matematikkurser och år 2013 deltog han i European Union Science Olympiad i Luxemburg där han vann brons. Han törstar ständigt efter ny kunskap och har siktet inställt på en karriär som forskare.

Ambjörn Joki

Ambjörn studerar på Luleå gymnasieskola där han läser andra året på spetsutbildningen i matematik. Hans forskarintresse började redan som 10-åring då han experimenterade på att få fram ett effektivare diskmedel. Förutom att bygga ihop generatorer, telefoner och telegrafer på sin fritid har Ambjörn även tävlat många år i Schack 64 klass 2 där han år 2010 kom på första plats i klubbmästerkapet. Ambjörn hyser en stor fascination för universum och drömmer om att fördjupa sig inom dess gåtor.

Amelie Carlström

Amelie studerar andra året på det naturvetenskapliga programmet på ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg. Amelie har ett stort intresse för forskning och bedriver två projekt utanför sina studier, där hon i ett har kontakt med mikrobiologer från Linköping. Då hon gärna vill sprida sitt intresse för forskning till yngre har hon även anordnat en show om väderfenomen. Amelie är även en duktig dansös och har tävlat inom discodans i två år. Hennes största dröm är dock att forska inom medicin eller livsmedel.

Anton Johansson

Anton läser andra året på teknikprogrammet vid Furuhedsskolan i Kalix. Vid sidan av sina studier har han läst en kurs i maskininlärning online från Stanford och även arbetat med ett robotprojekt. Programmering är något som ligger Anton varmt om hjärtat och han har bland annat varit med och byggt upp en hemsida. I fysikens värld är det främst kvantmekanik som fascinerar Anton. Han fördjupar just nu detta med en kurs från amerikanska MIT.

Daniel Eriksson

Daniel studerar vid spetsutbildningen i matematik på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg. Det stora matteintresset sprider Daniel gärna till andra genom praktik på Chalmers, egenproducerade filmer om matematikens värld och genom en egen hemsida. Han har deltagit i flera naturvetenskapliga tävlingar med goda resultat, såsom Skolornas matematiktävling, och har dessutom genomfört flera onlinekurser från amerikanska universitet. Daniel är även en duktig pianist med flertalet kurser och utmärkelser i bagaget och friidrottar elitnivå. I framtiden är målet att få vara med och utveckla nästa generations matematik.

Daniel Krentzel

Daniel har bott i flera länder i Europa och läser just nu sitt andra år på gymnasiet Sacré Coeur i Wien, Österrike. Förutom att vara flytande i fyra språk är Daniel guldmedaljör i rugby och har svart bälte i taekwondo. Något som han däremot verkligen brinner för är naturvetenskapen. Han har bland annat tagit första pris med ett teknikprojekt vid Jugend Forscht och gjort undersökningar av porös keramik vid Technische Universität Wien samt genomfört ett projekt med implantat av porös keramik.

Elin Gustafsson

Elin studerar vid Berzeliusskolan i Linköping där hon läser naturvetenskap med matematikspecialisering. Hennes intresse för fysik har fått henne att bland annat läsa in all tillgänglig gymnasiefysik och sedan vänt sig ut mot internet i jakten på mer kunskap. Hon har bland annat avslutat fysikkurser från University of Tokyo. När hon inte utforskar fysikens under spelar Elin gärna fiol, engagerar sig inom kommunpolitik eller programmerar inom Java och Python.

Elin Odelberg

Elin studerar det naturvetenskapliga programmet på Ådalsskolan i Kramfors. Med sin egenskrivna poesi har hon tävlat i Ung Kultur Möts riksfestival och blivit uppmärksammad i media. Elin är även engagerad i Ådalsskolans elevkår där hon sitter som styrelseledamot och är grundare av miljöutskottet. Det hon dock drömmer om är att forska och förstå allt in i minsta detalj. Hennes stora intresse ligger inom kemi och hon vill helst undersöka kemikalierna i kosmetika och vardagsprodukter.

Erica Andersdotter

Erica studerar andra året vid Lars-Erik Larsson gymnasiet i Lund där hon inte bara får läsa naturvetenskap utan också utveckla sitt intresse för musik, främst genom att spela tvärflöjt och piano men även med sång. Hennes önskan att förstå varför saker fungerar som de gör har lett henne in mot naturvetenskapen och hon brinner för biologi och medicin. Efter att ha sett stamcellsforskning på nära håll har hon insett vad som är möjligt och att hon kanske kan hitta ett svar på frågan – varför?

Erik Leffler

Erik läser andra året vid ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg och är en höjdare på piano som spelar i band, på konserter, på bröllop och i kulturhus. Eriks sanna passion ligger däremot i matematikens värld. Han älskar utmaningen som ett matematikproblem ger och hans entusiasm har gjort att han betat av kurser utan problem och läser just nu sin andra universitetskurs i matematik vid Lunds Universitet. Erik drömmer att få dyka djupare in i matematikens värld och utforska allt vad matematiken kan erbjuda!

Erik Tegler

Erik går sitt andra år på Polhemsskolan i Lund där han studerar på spetsutbildningen fysikprogrammet. Erik är en riktig tävlingsmänniska och har deltagit i tävlingar inom såväl fysik och matematik som schack och handboll. Han har deltagit i kursen Matematisk Problemlösning vid Lunds universitet och är ”en anhängare av brädspel av alla dess former”. Dessutom hyser han ett särskilt intresse för äldre spel som schack, go och shogi.

Jonna Karlberg
Jonna går andra året på spetsutbildningen inom matematik på ProCivitas privata gymnasium i Malmö. Jonnas intresse för matematik väcktes då hon i årskurs 6 blev anmäld till en extrakurs i matematik: Spetsmatte. Intresset har under åren bara växt och redan nu, under andra året på gymnasiet, studerar hon även ämnet på universitetsnivå. På fritiden spelar hon fotboll i GIF Nikes damlag och drömmer om en karriär inom naturvetenskap.

Karolina Hanthe

Karolina läser andra året på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg, med spetsinriktning matematik. Det största naturvetenskapliga intresset är biokemi, biomedicin och genetik. Intresset gav Karolina 2015 en plats vid Berzeliusdagarna i kemi. I framtiden är siktet inställt på att lösa mysterier just inom kemins eller biologins värld. Vid sidan av studierna tycker Karolina om att skriva. Hon tävlar dessutom i ridsport och utövar kampsporten Krav Maga.

Lina Rosvall

Lina läser andra året vid Rönnegymnasiet i Ängelholm. Lina simmar i elittruppen i Helsingborgs Simsällskap och har tidigare blivit uttagen till ungdomslandslaget i simning, där hon tävlat i ungdoms-OS och JEM. Hon har även en stor mängd medaljer från ungdoms-SM i bagaget. Naturvetenskapligt backar inte Lina för några utmaningar. Hon är främst fascinerad av människokroppen och vill i framtiden bli läkare.

Ludwig Wemlén

Ludwig studerar på Polhemsskolan i Lund där han läser andra året på fysikspetsutbildningen. Han har läst klart all matematik gymnasieskolan har att erbjuda samt en universitetskurs vid Lunds Tekniska Högskola. Ludwig har tävlat inom både fysik och matematik men är även en duktig simmare och har tävlat i svenska ungdomsmästerskapen i simning. Det är dock hans intresse för fysik som står i centrum och drömmen om att göra nya subatomära upptäckter är ständigt levande.

Simon Sundelin

Simon studerar sitt andra år vid ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg. Simon fascineras av det småskaliga livet på havets botten men också de gigantiska världarna ute i universum. I skolan har han bland annat arbetat med ett projekt om att utvinna råolja ur cyanobakterier och tycker om att sprida naturvetenskap för yngre elever med en kemishow. Intresset för marinbiologi är oerhört stort och Simon innehar flertalet dykarcertifikat. Han har dessutom deltagit i marinbiologikurser både i Sverige och utomlands. Vid sidan av har han ett IT-företag där han utvecklar hemsidor.

Tosca Cederberg Marmefelt

Tosca läser andra året vid Kunskapsgymnasiet i Norrköping. Hon har blivit uttagen till flera ledarskapsläger för unga ledare, dels av SIDA och dels av United World Colleges, med representanter från världens alla hörn. Tosca är aktiv i studiefrågor och sitter som ordförande både i skolans elevråd och i Östergötlands elevråd. Inom naturvetenskapen är det fysiken som ligger Tosca varmast om hjärta och kunskapstörsten leder ofta Tosca till universitetsbiblioteket för att utforska ännu mer.

Rays på scen i Nordstan söndag 19/4!

På scenen i Nordstan får du på söndag 19/4 12.00-13.00 höra om varför Rays är Sveriges bästa sommarforskarskola och om två spännande forskningsprojekt som elever på Rays genomfört. Serhat Aktay föreläser om en av historiens minsta mördare – influensan. Klara Kiselman och Ulrika Wennberg pratar om en möjlig ny sorts cancerbehandling, med selenföreningar, som inte slår ut kroppens eget försvar på samma sätt som dagens metoder. Rays kommer även att finnas på plats i en monter kl 11.00 – 16.00 där du kan få veta massor om vad forskarskolan Rays är och vår vision om Sverige som en världsledande forskningsnation! Länk till programpunkten här.

Influensan är en av världens farligaste och dödligaste sjukdomar, så varför finns den fortfarande kvar efter så många år och vad kan en student göra för att stoppa den? Med hjälp av lite fantasi och kanske en gnutta tur ska vi nog kunna se hur man kan ta sig an en av historiens minsta mördare.

Tidigare forskning har visat att olika selenföreningar har potential att användas i cancerbehandling då de kan döda cancerceller eller hindra dem från att dela sig, men man har inte riktigt kartlagt hur dessa föreningar påverkar resten av kroppens celler.  Därför har selenföreningars effekt på T-lymfocyter (en slags vita blodkroppar och viktig del av immunförsvaret) undersökts i vårt projekt. Ett av problemen med dagens cellgiftsbehandling är att den inte bara tar död på cancercellerna utan även drabbar andra snabbväxande celler, däribland T-lymfocyterna, vilket leder till att patienten blir extremt infektionskänslig. Förhoppningen är att detta inte sker om man istället använder selenföreningar och vår undersökning visade att detta faktiskt kan vara fallet. Föreningen skulle kunna användas i en behandling utan att påverka immunförsvaret negativt! 

Kom och lyssna på superspännande föreläsningar och prata med oss i montern efteråt! Vi ses väl i Nordstan under Vetenskapsfestivalen på söndag?

Nedan: Annika Dahlqvist under Vetenskapsrouletten i Lisebergshjulet 16/4.

Ihjulet

Följ med på hisnande färd i vetenskapsrouletten!

Vetenskapsfestivalen i Göteborg kickar i gång för allmänheten idag onsdag 15 april. Rays är med på flera programpunkter. Först ut är Annika Dahlqvist (Rays’13) i Vetenskapsrouletten. Under färd i Lisebergshjulet kommer hon att imorgon torsdag kl 17.00-18.00 berätta om Rays for Excellence, det forskningsarbete hon gjorde på sommarforskarskolan, samt vad en ansökan till Rays kan komma att betyda i framtiden för individen och samhället. Arbetet, om proteser och implantat av rostfritt stål och deras påverkan på oss nu och i framtiden, ledde Annika till en stor internationell vetenskapstävling i Kina och bidrog till att hon idag är anställd hos Astra Zeneca. Missa inte denna exklusiva chans att få reda på mer om Sveriges bästa sommarforskarskola och hur du själv kan bli en del av den! Mer om eventet finner du här. Ta dig alltså till Liseberg och håll tummarna att det blir just Annika du får äran att lyssna på!

Annika1 Annika2

 

 

Till en blivande Rayselev från en blivande student på King’s College

Jacob Hesslevik, Rays 2014, har nyligen blivit antagen till King’s College i London, där han kommer att studera finansiell matematik. Såhär skriver han till kommande Rayselever:

”För cirka en vecka sedan var ni 21 stycken elever som fick veta att ni blivit antagna till Rays 2015. Jag är avundsjuk på er! Jag vet nämligen att ni har en sommar framför er där ni kommer att få jobba sena nätter, slita med LaTeX- och Matlab-programmering, sköta er egen tvätt och inte längta hem en sekund!

Som en i xRays (f.d. Rays-elev) kan jag ärligt säga att sommaren 2014 var en av de bästa somrar som jag hittills fått uppleva (minus tvättningen då). Midsommarlekar, kanotpaddling och kalla dopp i Mälaren bidrog definitivt till detta men också att jag fick möjligheten att arbeta med ett riktigt naturvetenskapligt projekt. Att uppleva att vara en del av ett forskningsteam på Stockholms universitet, möta höga förväntningar och ta fullt ansvar för min del i ett projekt som var av vikt för en hel avdelning, gjorde att jag växte och fick nya kunskaper och erfarenheter. Rays gav mig också nya goa vänner. Vänner från Arvidsjaur i norr till Ystad i söder. Vänner som jag träffat och hållit kontakt med under året som varit och som jag vet hade en precis lika härlig Rayssommar som jag hade.

Sist men inte minst blev kunskaperna från Rays en merit som definitivt har bidragit till att jag nu blivit antagen till King’s College i London, hösten 2015. Tiden med Rays har absolut förberett mig för universitetsstudier. Nu ser jag fram emot studentboende med sena köksstudier, utforskandet av en ny huvudstad och de tuffa matteseminarier som säkert väntar.

Så ja, jag är lite avundsjuk men allra mest glad för alla er som har er Rays-sommar framför er och vem vet, om min längtan till Strängnäs blir för stor så vi ses vi kanske i sommar!”

 

Jacob

 

 

Cambridge nästa för Jakob!

Jakob Broman:

”För ganska exakt ett år sedan, en lördagskväll i slutet av mars, fick jag ett mail. Det var beskedet om att jag hade blivit antagen till Rays 2014. Det var mycket jag inte ens kunde föreställa mig just då, när jag läste det mailet: att jag skulle få den roligaste månaden hittills i mitt liv där i Strängnäs; att jag skulle träffa människor under den sommaren som idag är några av mina närmaste vänner; att jag skulle utvecklas som person och bli ännu säkrare på att naturvetenskapen verkligen är något för mig; att jag efter Rays skulle vara redo att ta nästa steg i min akademiska karriär och få chansen att plugga i Cambridge. Listan kan göras lång. Men för att stanna till vid den sista punkten, så ja – jag har blivit antagen till universitetet i Cambridge. Jag har fortfarande inte förstått det riktigt själv. Men en sak har jag förstått till fullo – att utan Rays hade det inte varit möjligt. Det är jag helt övertygad om. Inte bara hade jag saknat den kanske mest betydande meriten på mitt CV, utan jag hade även saknat tron på mig själv och insikten som Rays gav mig om att allt är möjligt om man bara ger sig fan på det. Rays har förändrat mitt liv på många plan och det är omöjligt att förmedla den upplevelsen genom denna lilla text, men jag är säker på att de 21 personer som precis fått samma mail som jag fick kommer veta exakt vad jag pratar om när sommaren är över.”

Vi riktar ett varmt grattis till Jakob för platsen på Cambridge och önskar honom lycka till!

Jakob

Återigen succé för xRays i finalen av Utställningen Unga Forskare

Den 22­-25 mars var det återigen dags för den årliga finalen av Utställningen Unga Forskare. I finalen deltog hela tio Raysalmuner (xRays), som kvalificerat sig vidare från de regionala deltävlingarna. Vi vill nu rikta ett stort grattis till våra stipendiater!

För fjärde året i rad tog minst en Rays­alumn en av de två platser som innebär deltagande på Research Science Institute – ett sex veckor långt forskarläget på MIT i Boston. I år gick detta resestipendium till Anton Möller från Sandbackaskolan i Arvidsjaur som studerat och modellerat optiska interaktioner i icke­linjära kristaller. “Bidraget har en avsevärd akademisk höjd och utförandet har ställt stora krav på kunskap om avancerade koncept”, motiverar juryn.

Till världens största projekarbetesutställning, Intel ISEF, får Toomas Liiv från Danderyds gymnasium åka. Detta efter att ha undersökt hur platonska kroppar struktureras och ordnas vid packning. Toomas fick även mottaga stipendiet Mu Alpha Theta som tilldelas framstående matematikprojekt. Juryns motivering lyder: “För ett exemplariskt och vetenskaplig undersökning som verkligen varit uttömmande på ämnet.”

Klara Kiselman (Södra Latins gymnasium) och Ulrika Wennberg (Viktor Rydbergs Gymnasium Odenplan), båda Stockholm, fick även de mottaga en stipendieresa där de i september får åka till Milano för att delta i EU Contest för Young Scientists. Det får stipendiet ”för ett medicinskt spännande projekt, dessutom väl genomfört och välskrivet.”

Vi kan inte med ord beskriva hur stolta vi är över våra alumner som år efter år ställer utmed sina exceptionella projekt. Många gratulationer till dem som nu får ta sikte på olika delar av världen!

vinnare

Raysalumner i finalen av Utställningen Unga Forskare

Idag startar Utställningen Unga Forskares final på Tekniska museet i Stockholm, där gymnasister ställer ut och tävlar med projekt inom naturvetenskap, teknik eller matematik. På plats är ca 90 förväntansfulla tredjeårselever fördelade på 52 projekt. Tio av dessa elever har tidigare deltagit på Rays. Utställningen har i år nytt deltagarrekord och samtliga finalister har redan gjort en fin insats genom att kvalificera sig via en regional deltävling på någon av tio olika orter i Sverige.  Vissa av Rayseleverna tävlar med sitt Raysprojekt, medan andra har arbetat med nya frågeställningar under året. Nu väntar en vecka av gemenskap, inspirationsföreläsningar och naturligtvis tävlande. Projekten bedöms av en professionell jury bestående av forskare från något av universiteten i Stockholmsområdet och deltagarna tävlar om stipendier till ett sammanlagt värde av ca 800 000 kr. Utställningen är öppen för allmänheten 23 och 24 mars kl 10-15. Om du har vägarna förbi Tekniska museet så tveka inte att inspireras av spännande projekt och heja på eleverna!

Finalister från Rays’14 är Anton Möller, Elina Richardsdotter Andersson, Johan Täng, Hanna Peterson, Klara Kiselman, Toomas Liiv, Ulrika Wennberg, Simon Almkvist och Lara Sheik Mohammad och från Rays’13, Lisa Lokteva. Ett Stort Lycka till!

bild

Hanna Peterson förklarar sitt projekt om aktivering av t-celler för juryn under den regionala deltävlingen i Lund.

 

Ingenting är omöjligt!

”Rays: fyra veckor av ens liv, fyra små veckor som var över på vad som kändes som tre dagar. Jag trodde aldrig att fyra veckor kunde vara så givande, roliga och avgörande som de var. Mitt namn är Elina Richardsdotter Andersson och jag går mitt tredje år på naturvetenskapliga programmet på ProCivitas i Malmö. Jag är uppväxt i en minimal håla mellan Ystad och Malmö och världen där är en aning liten. Via min skola fick jag dock, som tur var(!), höra om Rays sommarforskarskola och bestämde mig för att söka. Min första tanke när jag skickat min ansökan var: ”Jag kommer aldrig in, det är ju typ omöjligt!”. Men, där har vi en av de främsta sakerna jag tar med mig från Rays, ingenting är omöjligt! Det är inte omöjligt att komma in, det är inte omöjligt att få forska på KI som andraårig gymnasieelev, så länge intresset och drivet finns där. Det är bara så otroligt coolt och roligt! Mitt naturvetenskapliga intresse har alltid funnits och innan Rays var jag relativt säker på att jag ville plugga till läkare och sedan testa på forskning. Men samtidigt: jag hade aldrig forskat och hade ingen aning om var det egentligen innebar. En sak till som Rays gett mig: Erfarenhet. Jag är nu nästan helt säker på att det är läkare jag vill bli och att forskning är någonting som jag definitivt vill syssla med i min framtid. Rays är utan tvekan en av de mest givande och absolut roligaste månaderna i mitt liv och jag ångrar inte en minut som jag spenderade i Strängnäs med alla underbara nyfunna vänner jag fick!”

IMG_6733