Projektledaren har ordet

Som projektledare för Rays 2014 så är det med stor glädje jag ser hur Rays utvecklas för varje år. Häromveckan blev det klart att vi inleder ett samarbete med Stockholms universitet samtidigt som vi i år utökar antalet platser till 21 stycken. I helgen samlades antagningskommitteen för att fylla dessa platser på bästa sätt. Även i år har konkurrensen ökat ytterligare och att välja de lyckliga få var inte lätt. Efter hårda överläggningar under hela lördagen så var kommitteen klar strax innan klockan sju på kvällen.

Stockholms_universitet_seal

Alla sökande har nu meddelats om kommitteens beslut. Jag kan tänka mig att det är många som inte blev erbjudna en plats och som undrar varför. ”Var jag för dålig? Hade jag för dåliga betyg? Kunde jag gjort något mer?” Svaret på dessa frågor är i de flesta fall nej. Det var flera med högsta betyg i alla ämnen som inte erbjöds en plats på Rays och vi hade enkelt kunnat, och mer än gärna velat, fylla två upplagor av Rays med begåvade elever. Tyvärr har vi bara 21 platser till vårt förfogande och detta gör att antagningsprocessen är extremt krävande. Vi är dock väldigt glada över att vi genom ansökningarna fått lära känna er och för att det finns så många begåvade och intresserade elever runt om i landet.

Att få jobba med Rays och få leda utvecklingen av sommarforskarskolan är ett rent nöje. Det är nog få arbetsplatser i Sverige där man får träffa mer drivna ungdomar. Det faktum att sex av våra tidigare elever tagit hem fina priser i Utställningen Unga Forskare tycker jag vittnar om vilken otrolig effekt vårt arbete har. Att på tre år få skicka fyra xRays, av sex möjliga platser, till Research Science Institute (RSI) där tanken om Rays väcktes, är det bästa betyget vi kan få på att vi är, och har skapat, Sveriges bästa sommarforskarskola.

Nu finslipar vi på de sista detaljerna inför sommaren och förbereder ännu fler överraskningar som väntar årets elever.

 

/Philip Frick

Grattis till våra xRays som tog hem fina priser i Utställningen Unga Forskare!

I torsdags belönades sex av våra alumner för sitt hårda arbete med stipendier på prisutdelningen för Utställningen Unga Forskare. De fina priserna utdelades av bland annat självaste Christer Fuglesang.

raysyesyes

Från vänster Nea Ruth, Felix Tellander, Christer Fuglesang, Niklas Lidström, Christian Holm, Sofia Svensson och Annika Dahlqvist.

De sex stipendiaterna var Nea Ruth som tilldelades Tekniska Museets Vänners pris för innovation och samhällsnytta, Felix Tellander som skall få deltaga i EU Contest for Young Scientists i Warzawa, Niklas Lidström som får åka till London International Youth Science Forum (LIYSF), Annika Dahlqvist som får ställa upp i China Adolescents Science and Technology Innovation Contest (CASTIC), Sofia Svensson som får äran att åka till MIT i Boston och delta i Research Science Institute (RSI) och slutligen Christian Holm som får ställa upp i Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Mer information om stipendierna och juryns motiveringar finner ni här.

Vi är otroligt stolta över våra alumner som nu än en gång visat oss att de tillhör Sveriges forskningselit och framtid samt att de nu får chansen att hävda sig i internationella sammanhang.

GRATTIS! – Philip Frick och Daniel Langkilde får Anders Walls stipendium!

Stort grattis till Rays grundare Daniel Langkilde och till Philip Frick, projektledare för Rays 2014! Båda dessa unga talanger har tilldelats det ärofulla Anders Walls stipendium för naturvetenskaplig forskning på 150.000 kronor. Stipendieutdelningen kommer att hållas vid en ceremoni i Stockholm den 10 mars. Både Philip och Daniel håller Rays mycket varmt om hjärtat och vi är otroligt stolta över att kunna gratulera dem.

I vår tar Daniel sin examen i teknisk fysik, med inriktning matematik på masternivå, vid Chalmers. I Daniels huvud går särskilt tankar kring hur man får maskiner att tänka och lära sig själva. Det handlar om att skapa konstgjorda neurala nätverk som imiterar hur det mänskliga nervsystemet i hjärnan fungerar, förklarar Daniel i pressmeddelande från Anders Walls Stiftelse.
Daniel fick idéen om Rays, den svenska varianten av Research Science Institute som årligen hålls på MIT, när han som styrelsemedlem i Förbundet Unga Forskare mötte många lovande forskningsintresserade ungdomar som var understimulerade av den svenska skolan. Sedan starten 2010 har Daniel varit med och gjort Rays till den främsta språngbrädan för lovande unga forskare.

daniel-langkilde

Philip deltog i Rays 2012 och hans eget projektarbete handlade om att spåra diamantpartiklar i vävnad, vilket kan ge möjlighet att följa hur läkemedel transporteras och upptas i kroppen. Det var under denna sommaren Philips intresse för forskning väcktes till liv på riktigt, och sedan dess har det varit en framgångssaga. Projektarbetet vann första pris på Utställningen Unga Forskare 2013, en sex veckor lång forskarskola på MIT och Harvard i USA tillsammans med utvalda unga forskartalanger från hela världen. Philip imponerade på alla när han fick i uppgift att framställa så tunna optiska fibrer som möjligt och lyckades, med 300 nanometer tjocka optiska fibrer, tangera världsrekordet som satts med betydligt mer avancerad forskning. Just nu har Ericsson turen att ha Philip på en praktikplats där han driver ett eget projekt inom mjukvaruutveckling. Sedan tänker han studera fysik och har sökt till sex av de främsta universiteten i USA. Men först ska han tillbringa sommaren med Rays.

Philip_svartvit

Läs gärna mer om Daniel och Philip här och här.

Än en gång; två stora gratulationer till våra alldeles egna Daniel & Philip!

Ansökan till Rays 2014 är nu öppen!

Vi förklarar härmed ansökan till Rays 2014 öppnad!

Arrangörsgruppen har arbetat flitigt med det sista för att färdigställa allt inför årets sommarforskarskola. Det är nu klart att Rays kommer pågå mellan måndagen den 16 juni och söndagen den 13 juli och förläggs även i år till Europaskolan i Strängnäs.

I samband med att ansökan öppnar anordnar vi ett evenemang på Tekniska museet den 12/2. Inbjudan finner ni här. Alla intresserade är varmt välkomna.

Ansökan håller öppet till och med den 23 mars. Ta chansen att göra din sommar till en av de bästa någonsin, sök till rays!

Vill du veta mer om Rays titta på videon nedan.

Avgående och tillträdande projektledare planerar inför framtiden

I helgen hölls ett möte hemma hos Daniel i Göteborg. På schemat stod överlämning av projektledaruppdraget samt planering inför Rays 2014. Mikael, Daniel, och Philip hade många idéer för hur programmet ska fortsätta utvecklas och förbli den bästa sommarforskarskolan i Sverige. Rays 2014 kommer bli riktigt coolt, och vägen dit kommer vara spännande.

Bilden nedan är tagen under en fest på Chalmers på lördagskvällen, dit Mikael och Philip blev bjudna av fd. kårordförande Daniel.

Mikael Ingemyr och Philip Frick

Foto: CFFC/www.cffc.se

Återträff med alumninätverket xRays

I helgen gick den årliga stora återträffen av stapeln. Marcus Gidekull valde i år att förlägga återträffen strax utanför Stockholm. Här följer bilder ifrån helgen där nära 30 av alumninätverkets medlemmar träffades och umgicks tillsammans.

DSC_3134

Samtliga deltagare har nu anlänt och hälsar på varandra.

DSC_3136

xRays-samordnare Marcus Gidekull hälsar välkomna och föredrar hur helgen kommer se ut och, ännu viktigare, vad som står på menyn.

DSC_3164

Diskussionerna går varma.

DSC_3169

Tillträdande projektledare Philip Frick funderar över Rays 2014.

DSC_3212

Få ämnen undgick att avhandlas under helgen.

DSC_3252

Förrätten är serverad.

DSC_3297

Efter trerätters gick vi ut och satte oss runt elden. Efter att Mikael berättat en av sina klassiska hajk-historier spelades det maffia.

Philip Frick ny projektledare för Rays

Efter två år som projektledare är det nu dags att lämna över stafettpinnen.

Under Rays 2011 fick jag frågan av Daniel Langkilde om jag ville bli projektledare för Rays, och med min sommar på RSI 2010 på MIT fortfarande i färskt minne (bilden till vänster nedan) tackade jag självklart Ja direkt. Det var början på ett äventyr där jag fick otaliga nya erfarenheter, men framförallt många nya vänner.

Det har varit ett privilegium att få leda Rays dessa år. Men nu är det så dags att gå vidare och söka nya utmaningar. Jag lämnar absolut inte Rays bakom mig, utan går nu upp i dess styrelse och tar en mer långsiktig och strategisk roll i projektet.

Ny projektledare för Rays blir Philip Frick, alumn från Rays 2012 och deltagare i RSI vid MIT 2013 (bilden till höger nedan). Jag känner fullständigt förtroende för Philip och är säker på att han kommer utveckla programmet vidare med framgång.

Lycka till Philip!

Mvh,

Mikael Ingemyr
Projektledare Emeritus
Research Academy for Young Scientists

MIT-MikaelMIT-Philip

Alumner börjar nu på Yale och Cornell

Vi i Rays arrangörsgrupp är väldigt stolta över samtliga av våra elever. De tar sig an så mycket och excellerar ofta långt över förväntan.

Nu är det Emil Öhman (t.v.) och Eyvind Niklasson (t.h.), alumner från Rays 2012, som vi vill lyfta fram särskilt. De har båda kommit in på prestigefyllda Ivy League-schools. Emil börjar nu på Yale och Eyvind på Cornell. Grattis båda två! Grymt bra jobbat!

Vi önskar er all lycka till!

Emil Eyvind

Rays is awesome

Nu är det en månad sedan Rays 2013 tog slut. Känslan sitter dock kvar, och det är en betryggande tanke att Rays återkommer varje sommar.

Våra elever har många talanger. Nedan syns en mock-up utav en filmposter för Rays 2013 (om Rays vore en filmserie, alltså), skapad av Dennis Jin, en av sommarens alumner. Projektledare Mikael är en stor filmälskare, och han tyckte att detta var det absolut roligaste han sett på länge, och värt att dela med sig av. Så enjoy!

Rays-is-awesome