Rays olympics

Söndagen började lite nervöst med presentationer under formella former inför resten av gruppen, i par eller individuellt, av bakgrund och syfte till elevernas respektive forskningsprojekt.  Vad har alla egentligen sysslat med nu under en veckas tid? Svaret blev bland annat:  ”Kvantfysik!”, ”Cancerforskning!” ”Hur hanterar man mätningar på ögat?” och ”Hur kan man med solens hjälp befria en stad från avgaser?”. Syftet med presentationerna var naturligtvis att få träning inför de avslutande presentationerna på Tekniska museet 10 juli.

Under eftermiddagen blev stämningen genast mer avslappnad och lättsam då samtliga handledargrupper under mycket stoj och stim tappert kämpade under Rays Olympics. Efter framtagandet av mycket vackra lagskyltar stod klassiska grenar på schemat som satte såväl samarbetsförmåga  som äggkastningstalang och snurrighet på prov. Därefter gick den första föreläsningen med professor Lance Roades från University of Washington  av stapeln. Under veckan kommer Lance att diskutera och analysera Shakespeares Hamlet med eleverna.

IMG_8855 IMG_8873 IMG_8876 IMG_8984 IMG_9047

DNA-sekvensering och en djupdykning in i hjärnan

Under den andra veckan av Rays har vi under kvällstid, efter att alla kommit tillbaka från mentorskapen, haft äran att gästas av tre olika gästföreläsare. Först ut var Mette Lillie från Sveriges Lantbruksuniversitet. Mette har nyligen kommit till Sverige från Sydney för att göra sin postdoc-tjänst och berättade för oss om framstegen inom DNA-sekvensering. Hon pratade också levande och entusiastiskt om sin forskning på grodor på Nya Zeeland och kycklingar i USA.

Christian Broberger forskar vid Karolinska Inistutet om hypotalamus och dess kopplingar mot hjärnbarken. Han gav eleverna en inblick i hur det är att forska inom neurovetenskap och berättade bland annat om hur neuroner ändrar sina elektriska signaler under påverkan av olika hormoner.

Slutligen gästades vi av Hanno Essén från mekanikavdelningen på KTH som gav eleverna en föreläsning om naturvetenskaplig allmänbildning. Han berättade om sitt eget sätt att ordna grundämnena i det periodiska systemet och pratade också om eventuella framsteg inom kall fusion.

Efter en hektisk första vecka med många nya intryck från mentorskapen och gästföreläsare är det dags för en helg fylld av arbete, lite sömn och mycket skoj!

IMG_8657 IMG_8669 IMG_8674 IMG_8679

 

 

Bedichecky checkibedy

Efter en dag fylld med ny kunskap, god mat och en fantastisk trevlig föreläsning, var det äntligen dags för den efterlängtade bedicheckyn a.k.a. bedcheck. Under bedchecken äter vi popcorn, och ibland godis (när Serhat är på bra humör). Vi pratar dessutom också om hur det har gått på mentorskapen, och vad som har varit bra och dåligt under dagen.

Röster om bedcheck:

Anton: ”Det är roligt att höra vad alla andra har gjort under dagen!”

Karolina: ”Mysigt!”

Erica: ”Bedcheck är bedcheck.”

Av: Alberte och Daniel

DSC_4003-001

Äppelpaj bakas till fredagens bedcheck

 

 

 

 

Hajk och första dagen på mentorskapet

Godmorgon bloggen!

En väldigt trevlig midsommar, redan väl beskriven av Alfred, följdes i helgen av hajk. Efter en oerhört givande och lärorik första vecka på Rays, med många nya intryck och en hel del stillasittande, var det skönt att få vila hjärncellerna lite och komma ut i naturen. Hajken inleddes med några timmars kanotpaddling i slående vacker miljö och följdes av tältuppsättning, leken ”Capture the flag”, korvgrillning, fler lekar runt den värmande elden, grillning av marshmallows och banan med choklad och slutligen lite personliga historier. Sammanfattningsvis – en väldigt mysig dag och kväll! Efter endast fem timmars (försök till) sömn, var det dags att paddla hem igen, en färd som varken höll samma hastighet eller kvalitet som på vägen dit.

Klockan är i skrivande stund 07.48 och jag sitter tillsammans med ett tiotal andra raysare på tåget på väg till Stockholm. Idag är det tisdag och alltså andra dagen på våra forskningsprojekt, spännande! Gårdagen bjöd på ett första möte med våra respektive professorer och rundvandring på universiteten där det är tänkt att vi ska spendera kommande två veckor. I övrigt har jag förstått att våra dagar skiljde sig åt väldigt mycket, eftersom vi arbetar med olika forskningsprojekt, på olika platser och med olika handledare som har planerat olika mycket. Jag och min forskningspartner Anton ska utföra vårt projekt på AlbaNova, som tillhör KTH och Stockholms Universitet. Vi har fått egna passerkort, nycklar till labbsalar och fria händer att komma och gå som vill, vilket känns lite häftigt. Tanken är att vi ska programmera en kamera som ska mäta ögonrörelser och pupillstorlek hos personer med synfel i främst periferiseendet. Jag ska fokusera på biologidelen och Anton på programmeringen av kameran och tanken är att vi sedan ska få testa den på oss själva. Vi kompletterar alltså varandra mycket väl i detta projekt och vi ser fram emot de kommande två veckorna! Rays är schemalagt in i minsta detalj och jag har redan spenderat nästan en hel tågresa till detta inlägg, men förhoppningsvis kommer det någon gång en uppdatering om hur vårt spännande projekt fortskrider.

/Lina Rosvall

Bilder från hajken:

IMG_8517 IMG_8541 IMG_8552 IMG_8555 IMG_8559 IMG_8601 IMG_8611 IMG_8612 IMG_8617 kanot1 kanot2

Rays midsommar

Inlägg från fredagens midsommarfirande:

”Idag har jag upplevt min absolut första midsommar, och hade äran att få uppleva den med Rays. Det var väldigt roligt, eftersom det kombinerade en hel del arbete som var av intresse, och som är nyttiga för människan, enligt min mening; att gå ut skogen och på fälten och leta efter höga, passande stavar och allehanda blommor, och därefter bära allt till midsommarfirandets plats, var bara början på upplevelsen. Dekorationen av midsommarstången och kransarna var ett kreativt hantverk i sig, och umgänget med den goda maten och sången var väldigt trevligt. Jag är inte missnöjd, och tror att det kommer bli svårt att toppa detta ifall jag någon gång firar midsommar igen.

Det ska bli intressant att se om nästa års Rays for Excellence lyckas göra ett bättre jobb med majstången, jag har svårt att se dem lyckas med det.

Jag gjorde en fantastisk krans också.”

/Alfred Isaac

Alfred o Simon Alfred

Matlagning inför midsommarfirandet:

IMG_8083 IMG_8084 IMG_8183

Dans runt midsommarstången med hela gängetIMG_8201 IMG_8202

Rays tårtmästare, Erica

IMG_8222 IMG_8230 midsommar

 

Deadline miniprojekt

Vad händer egentligen när bakpulver expanderar och hur noggrant kan vi bestämma gravitationskonstanten G med enkla metoder?

IMG_7673 IMG_7671 IMG_7664

Detta var några av frågeställningarna eleverna sysslat med under de senaste tre dygnens intensiva miniprojekt. Andra grupper har klurat ut hur högt Strängnäs kyrktorn är genom trigonometriska beräkningar, experimenterat fram den effektiva effekten hos en mikrovågsugn och sent om natten smugit ut på jakt efter humlor för att senare kunna analysera dess flykt genom att använda fouriertransform i MATLAB. Deadline för arbetet närmar sig nu verkligen med stormsteg! Med tio återstående minuter knappas det frenetiskt på datorerna för att få till de där allra sista detaljerna och vinna brottningsmatchen mot rapportens LaTeX-dokument. Workshop i How to Give a Presentation väntar nu för att ladda inför det första presentationstillfället imorgon, innan ett rejält gemensamt midsommarfirande vid Mälaren!

Få folk att fatta forskning – hjälp från Vetenskapens värld

Den tredje heldagen av Rays 2015 drog igång med en workshop i utformandet av snygga grafer i Matlab, samt en för vissa kanske välbehövd genomgång angående vetenskapen bakom tvättmaskinen… Därefter kom Vetenskapens världs redaktör Malin Attefall och höll en gästföreläsning där hon berättade om konsten att kommunicera vetenskap. För ett tv-program inriktat på vetenskap ställs höga krav på producenterna för att behålla och vinna tittare. Vi fick idag lära oss de bästa knepen som i nuläget finns för att väcka både nyfikenhet och förståelse bland åhörare i alla åldrar och med varierande akademisk bakgrund. Detta är verkligen någonting som kommer att komma ytterst väl till pass då det blir dags för presentation på Tekniska museet i Stockholm! Efter en god och lärorik skaldjurslunch med Malin var det dags för slutprov i Latex, någonting som visade sig vara ett perfekt tillfälle att repetera inför ”minirapporten” som ska in imorgon – någonting som många högst troligen kommer att roa sig med till sent in på natten! :)

IMG_7685 IMG_7687

/Simon Sundelin

Uppstart vetenskaplig metodik

Under måndagen startade metodikveckan igång på allvar med pass i vetenskaplig metodik, rapportskrivande och inte minst LaTeX! Eleverna fick tidigt och tydligt höra av handledare Anna att word nu använts för sista gången och att det nu för all framtid kommer att vara LaTeX som gäller (det typsättningssystem som används i forskarvärlden)! Föreläsningarna varvades med sociala aktiviteter och lekar ute i solen, såsom fotleken och namnlekar, för att ytterligare lära känna varandra bättre. Till lunch kom professor Gebrenegus Ghilagaber på besök från Stockholms Universitet för att sedan under eftermiddagen berätta för eleverna om hypotestestning och grunderna i statistik. Detta för att eleverna ska vara redo för de statistiska analyser som väntar under forskningsprojekten så småningom. Under eftermiddagen introducerades eleverna även för sina så kallade miniprojekt som ska genomföras under veckan, där eleverna har tre dygn på sig att i grupp om tre genomföra och publicera ett forskningsprojekt i mindre skala. Fullmatade med ny kunskap avslutades dagen med presentationer av och med handledarna Serhat, Sofia och Anna och projektledare Philip.

IMG_7531 (1280x1019) IMG_7543 (1280x853) IMG_7544 (1280x853) IMG_7547 (1280x853) IMG_7549 (853x1280) IMG_7558 (1280x853) IMG_7559 (1280x853) IMG_7563 (1280x891) (2) IMG_7603 (1280x854)

 

 

 

Första dagen RAYS 2015

Så kom då dagen vi i arrangörsgruppen väntat så länge på. Nu har äntligen alla elever anlänt till Strängnäs och vi ser mycket fram emot fyra fantastiska veckor tillsammans! Efter att ha flyttat in vid boendet i Järnhandeln och Rådhuset beläget mitt i centrum (nära både bad och våra föreläsningslokaler) har följande hunnits med under dagen:

Guidad tur med tillhörande tipspromenad:

IMG_7450 (1280x852) IMG_7454 (1280x853)

Härlig första middag (och chokladmousse) i Järnhandeln, invigningsceremoni med projektledare Philip Frick:

IMG_7522 (853x1280) IMG_7526 (1280x853)

…och speeddating på Ångbåtsbron:

IMG_7474 (1280x853) IMG_7480 (1280x853) IMG_7482 (853x1280) IMG_7483 (1280x1122) IMG_7484 (1280x853)

Nu laddar alla ordentligt inför Rays första utmaningar under morgondagen! Bland annat kommer eleverna introduceras till vetenskaplig metodik och för kanske första gången möta typsättningsprogrammet LaTeX. Äventyret har börjat!

 

 

Snart smäller det!

Nu är det bara två dagar kvar! Så här skriver Alexandra Onstrand från Södertälje om vad som väntar henne som Rayselev:

”Jag är sanslöst nervös, men också otroligt upprymd över vad som komma skall. Jag tror att det här kan bli en fantastisk månad med många lärdomar förvärvade inte minst i laborations- och föreläsningssalarna, men också utanför själva forskningsavdelningarna. Att få möta nya människor i nya sammanhang är alltid roligt och utifrån vad jag har sett så finns mycket spännande att hämta i sådan väg på Rays!”