En av Sveriges supertalanger

I förra veckan korade Veckans Affärer Sveriges 101 supertalanger för 9 året i rad. Det är en lista med unga människor från hela Sverige som driver miljardbolag, utvecklar spel, driver opinion eller arbetar ideellt. På listan hittar man i år under rubriken ”Nytänkare” Philip Frick, xRay och tidigare projektledare.

Phliip VA

Stort grattis till Philip, och vi hoppas att vi finner fler xRays på listan i framtiden!

Hela listan och mer finns på Veckans Affärers hemsida.

 

 

Möt en xRay: ”På Rays blir man expert”

Alfred Isaac, elev Rays 2015

Nästa xRay som svarar på frågor om sin upplevelse är Alfred Isaac som deltog i Rays 2015. Just nu studerar Albert sista terminen av naturvetenskapsprogrammet på Blackebergsgymnasium i Stockholm.

Hur har Rays påverkat dig?
Jag har lärt mig massor för livet. Jag har fått vänner för livet, fått bra kontakter med människor på olika universitet, fått erfarenhet av studier på universitet, av forskning och vetenskapligt skrivande och jag har lärt mig hantera program som jag annars inte skulle känna till alls. Varje dag kunde man gå och lägga sig med ett dagens bästa, och allt det där bästa kunde man bära med sig i sitt skolliv och sin fritid.

Vad är det bästa med Rays?
Upplevelsen. Hela känslan av att bo tillsammans med en grupp människor med enorma intressen och åka till universitet varje dag.

Varför ska man söka till Rays?
Det är en möjlighet och en chans man inte bör missa. Av vad jag sett med elever från andra klasser har de ofta problem med vad de ska ha som gymnasiearbete, så de söker efter villiga handledare på universitet som halvhjärtat hjälper dem, och hela gymnasiearbetet, som är gymnasietidens enda forskningsliknande arbete, blir bara ett stressigt virrvarr som ska lämnas in innan deadline. På Rays blir man expert på ämnet man blir tilldelad under de två veckorna som man arbetar med det. Man delar sina upplevelser med andra, och handledarna hjälper gladeligen till.

Forskningsarbetet åsido är det fortfarande ett sommarläger, och man får vara med om olika roliga upplevelser med vänner som blir som en tight familj till slut. Man får ett alumninätverk och kan alltid räkna med att de finns där. Istället för ett relativt händelselöst sommarlov, eller ett med ett som fylls ut med ett sommarjobb, kan man på Rays göra något man tycker är riktigt kul och på eftermiddagen dra ut med kompisarna och ta ett dopp i Mälaren, ha filmkväll, eller liknande. Lägret har en del aktiviteter som hajking och Rays Olympics som alla där tycker är kul, och som gör sommaren värd att minnas.
Som en extra fotnot kan Raysarbetet oftast användas som gymnasiearbete.

Beskriv Rays med tre ord!
Roligt, gemenskap, lärorikt

Forskningsmingel på Vattenhallen

I fredags anordnade Rays ett forskningsmingel på Vattenhallen i Lund. 125 gymnasieelever fick lyssna på xRays spännande föreläsningar om sina olika forskningsprojekt. Vissa berättade om sitt Raysprojekt medan andra pratade om egna projekt de drivit efter Rays. Det bjöds bland annat på en lektion i hur man lär en dator att läsa, en föreläsning om en framtida cancerbehandling utan biverkningar och ett föredrag om hur man kan visualisera sin sångteknik.

Förutom det gavs självklart även information om Rays och vad en sommar i Strängnäs egentligen innebär. Gästföreläsare var kemiprofessor Ulf Ellervik som passionerat berättade om ”Den svåra konsten att leva”. Under fikapauserna svarade xRays på frågor och eleverna hade även tid gå runt i Vattenhallens utställningar och upptäcka allt spännande som finns där.

Vi vill tacka alla elever som kom och hoppas att ni blev inspirerade och tar chansen att söka till Rays 2016!

Om Rays

Anna och Isak från årets arrangörsgrupp hälsar alla besökare välkomna.

Felix kvantfysik

Felix Tellander, Rays 2012, pratar om sitt kvantfysikaliska projekt som han driver vid sidan om studierna.

Publiken och xRays lyssnar uppmärksamt när kemiprofessor Ulf Ellervik föreläser.

Publiken och xRays lyssnar uppmärksamt när kemiprofessor Ulf Ellervik föreläser.

Forskningsmingel med Rays

Besökare och xRays minglar och upptäcker Vattenhallen i pausen.

Jonna talar om rekord

Jonna Karlberg från Rays 2015 berättar om sitt Raysprojekt ”Analys av rekord”.

Möt en xRay: ”Ingenting är omöjligt”

Vad händer efter Rays? Vad har medlemmarna i alumninätverket xRays för sig och vad har de att säga om sin upplevelse? Från och med nu tills att ansökan stänger den 27 mars kommer intervjuer med olika xRays att dyka upp här på bloggen. Först ut är Anton Möller, deltagare i Rays 2014 som nu läser andra terminen på civilingejörsprogrammet i Teknisk Fysik på Kungliga Tekniska Högskolan.

xray_anton

Anton presenterar sitt projekt från RSI, sommarforskarskolan på MIT i USA som är Rays förebild.

Hur har Rays påverkat dig?
Rays öppnade i någon mening upp mina ögon för vad som är möjligt och inte. Svaret på den frågan är att ingenting är omöjligt – bara man är villig att kämpa för det. Att pressa sina gränser fick en helt ny innebörd, och att hårt arbete och dedikation kan lyfta en till helt nya höjder har jag nu i efterhand insett.

Förutom den otroliga personliga utvecklingen jag upplevde så fick jag chansen göra den resan med 20 andra helt fantastiska elever. Två år senare så umgås jag fortfarande dagligen med många av de personer jag lärde känna för livet på Rays, och vi har fortfarande lika roligt tillsammans.

Vad är det bästa med Rays?
Gemenskapen man bygger med varandra, utmaningarna man själv ställs inför och allt man lär sig under resans gång.

Varför ska man söka till Rays?
Varför ska man inte? En sommar på Rays är en sommar med otroliga akademiska utmaningar, oförglömligt kamratskap och värdefulla upplevelser!

Beskriv Rays med tre ord!
Givande, händelserikt och utmanande.

 

Nytt år, nya planer

Efter att ha firat ut 2015 och in 2016 närmar sig årets Rays med stormsteg. Arrangörgruppen 2016 består av projektledare Serhat Aktay, Anna Broms, Isak Nilsson och Klara Kiselman. Läs mer om oss här! Vi ser fram emot en sommar med många skratt, inspirerande föreläsningar och spännande forskning. Redan i närtid har vi dock mycket spännande planerat.

Den 29:e och 30:e januari kan du träffa oss på Berzeliusdagarna innan vi öppnar ansökan den 31:a januari. Ansökningsperioden kickstartar med ett forskningsmingel på Vattenhallen i Lund den 5:e februari. Inbjudan har gått ut till skolor, men tveka inte att ta kontakt med oss om du är intresserad av att komma. Enklast är att mejla info@raysforexcellence.se.

Ansökan stänger den 27:e mars, så se till att ha skickat in allt innan dess. Vi hoppas på många spännande ansökningar och är övertygade om att Rays 2016 kommer att bli helt fantastiskt!

arrangörsgrupp16

Arrangörsgruppen 2016: Isak Nillson, Anna Broms, Klara Kiselman och Serhat Aktay.

Från Strängnäs till Milano och tillbaka igen

På vårterminen i tvåan chansade jag lite och skickade, utan stora förväntningar, in en ansökan till Rays. Om du hade talat om för mig då, att den där ansökan skulle ta mig ända till Milano hade jag nog skrattat åt din fantasi. Men skrattar bäst som skrattar sist, jag råkade visst bli antagen, jag råkade visst spendera fyra underbara veckor i Strängnäs och jag råkade visst vinna en stipendieresa till Eucys. Där ser man!

I slutat av mars i år ställde jag och Ulrika Wennberg ut vårt medicinska Raysprojekt i Utställningen Unga Forskare.  Där gick det alltså så bra att vi blev utvalda att tillsammans med två andra svenskar representera Sverige i European Union Contest for Young Scientists 2015.  Tävlingen ägde rum i Milano mellan den 17:e och 22:a september och var en intensiv, spännande och helt fantastisk upplevelse! Vi var över hundra ungdomar från hela världen som ställde ut sina projekt inom vitt skilda områden och tävlade om fina priser. Tyvärr tog vi inte med oss något pris hem, men väl många nya insikter. Att prata med alla andra utställare var väldigt inspirerande och alla projekt var extremt imponerande. Självklart är det alltid roligt att få berätta om sitt eget projekt också, samt att få frågor från juryn som är insatta i ämnet.

Utöver tiden i utställningshallen stod det självklart även många sociala aktiviteter på schemat. Vi besökte både ett museum och världsutställningen Expo, lyssnade på föreläsningar och åt mängder av god mat. Sista kvällen tillbringades på en båt, kryssandes på Italiens näst största sjö. Resan avslutades med en magisk solnedgång över spegelblankt vatten och skyhöga berg. En av de konstigaste sakerna som hände under veckan var att vi fick besök av en av våra Rays-kompisar, som åkt hela vägen ner till Milano för att överraska oss! Det säger något om hur starka vänskapsbanden som knyts under Rays är. Jag är så glad att jag vågade ta chansen och söka och så tacksam för att jag fick möjligheten att utvecklas och tänja mina gränser. Utan Rays hade jag aldrig tagit mig så här långt! Vissa av alla personer jag mötte under dessa sex dagar kommer kanske se tillbaka på Milano som platsen där allt började.  Men oavsett hur fantastisk den här resan var, så kommer mitt startskott alltid att ha avfyrats i Strängnäs. Det var där allt började.

Klara Kiselman

1

Invigningen den första utställningsdagen.

2

Ulrika och jag i vår monter.

 

Tack för RAYS 2015!

Nu har arrangörsgruppen hunnit återhämta sig efter sommarens upplevelser under Rays. Efter fyra veckors oerhört hårt arbete avslutades forskarskolan med Rays slutseminarium. Fredag 10 juli presenterade samtliga elever sina forskningsarbeten vid Tekniska museet i Stockholm inför allmänheten, mentorer, familj och vänner. 110 personer satt i publiken då den ena presentationen efter den andra avlöste varandra efterföljda av publikens rungande applåder.

IMG_9919

En jury bestående av verksamma vid toppuniversitetet MIT i Boston granskade och poängsatte elevernas rapporter efter deadline. De var rörande överens om den oerhört höga kvalitén arbeten från Rays håller. En jury på plats på Tekniska museet, bestående av alumner, hade det tuffa arbetet att bedöma presentationerna. Vid den avslutande prisceremonin tilldelades Bästa presentation 2015 till Alfred Isaac och Bästa rapport till Alexandra Berg. Priset består av biljetter till talareventet TEDxGöteborg i höst med tillhörande resa, övernattning och middag. Stort Grattis! Samtidigt ett jättestort grattis till alla elever för fantastiska prestationer!

IMG_9876 IMG_9884

Årets Rays är över. Det var verkligen en fantastisk sommar! Vi vill rikta ett stort tack till alla elever som varit med och gjort denna sommar oförglömlig. Ett lika stort tack till alla som varit med och hjälpt till med stort och smått sommaren igenom – utan er hade detta inte varit möjligt!

IMG_9513 IMG_9530 IMG_9546allaIMG_9582

Trots att Rays tog slut för drygt en månad sedan fortsätter arbetet. Planeringen för Rays 2016 är redan igång och vi vill också passa på att önska alla elever ett stort varmt lycka till med kommande utmaningar.

 

/Arrangörsgruppen: Philip Frick, Sofia Svensson, Anna Broms och Serhat Aktay

Sista veckan i bilder

Bild1 Bild2dsc00327_19536043945_oimg_9399_19668045515_oBild4

Tufft arbete under hell week (med undantag för födelsedagsfirande, samtal med alumnen Anton Möller på plats på forskarskola på MIT och yogapaus) och efter många långa dagar och nätter äntligen äntligen slutinlämning av rapporten!

Hell Week har börjat!

Igår inleddes Rays avslutande vecka, Hell Week, i och med inlämning av second milestone (dvs inlämning av forskningsarbetenas introduktion och metoddel). Dagen bjöd även på den avslutande föreläsningen med professor Lance Roades,  med analys av filmatiseringen av Hamlet och diskussioner om kopplingarna mellan tragedi och komedi. Efter lunch kom Stina Carlstedt, rekryterare för Harvard, på besök för att svara på elevernas frågor om ansökningsprocessen och om studier vid ett amerikanskt toppuniversitet. Kvällen avslutades med Rays talent show med fantastiska nummer av samtliga handledargrupper, poesi, tecknande, pianoframförande och stand up!

”Hell Week”, vad innebär då detta? (Det är inte det varma vädret som åsyftas). Under veckan ska de slutliga rapporterna av elevernas arbeten färdigställas. Samtliga lever nu i det svalt luftkonditionerade Mediateket där ett intensivt arbete pågår till sent in på nätterna för att knappa på rapporter och färdigställa resultat. På plats är nu också en stor grupp xRays (Rays-alumner) för att hjälpa eleverna med korrekturläsning och stöd.

xRays (och handledare) av olika årgångar samlas också för en återträff i mindre format med middag vid Ångbåtsbryggan.

Glada bilder från veckan: deadline, mediateket och brännboll mm.

IMG_9172 19319392852_8293cb0e60_o dsc00017_19352278976_o dsc00022_19190787528_o dsc00055_19382437121_o dsc00067_19190779768_o img_9136_19189270310_o IMG_9172 IMG_9203

 

 

Mentorskap!

Imorgon är det redan mentorskapets sista dag. Samtliga har nu under snart två veckors tid arbetat med sina projekt på plats i Stockholm under handledning av en egen mentor (i form av en etablerad forskare vid något av universiteten). Vad innebär då egentligen mentorskapet och vad händer där? Nedan följer tre elevers tankar om de två veckor som varit och även en samling bilder från de olika projekten:

Att forska eller att inte forska?

För några av oss är det kanske den stora frågan.

Under Rays har jag fått uppleva hur förbannat svårt det verkligen är att forska. Hur mycket tid, jobb och slit det krävs för att producera en handfull användbara resultat. Ibland vet man inte ens var man ska börja. Man förstår ingenting, man famlar i blindo och försöker fånga alla lösa trådar som glider ur händerna på en… Plötsligt får man en idé! Det känns som den första solstrålen efter veckor av konstant regn. Man grabbar tag i den och tänker att nu ska det funka! Det kladdas på papper, det laboreras, det hamras på tangentbord… tills man hittar en liten brist i teorin som krossar alla förhoppningar.

Hur kommer det sig då att jag mer än någonsin känner mig motiverad till att bli forskare framtiden? Jo, samtidigt är det ju så att inget går upp mot euforin som kommer av framgång och upptäckt av ny kunskap. Det kanske inte händer så ofta, men stimulansen räcker långt. Alla vi har haft väldigt olika projekt. Vissa har fått väldigt tydliga instruktioner, andra inte. Vissa har tyckt att det har varit för lätt, andra har kämpat med att förstå sig på svårt material. Vissa har fått jättespännande resultat, kanske till och med upptäckt något man sökt efter i flera år!

Oavsett har vi fått ovärderlig erfarenhet som kommer att hjälpa oss att kämpa och slita in i det sista när vi förhoppningsvis forskar i framtiden. Inte heller behöver vi vänta länge. Gymnasiearbetet väntar. Vi är redo!

Skrivet av Alexandra Polyakova

sciencegraph

Lärdomar under Rays

Något  jag inte riktigt förväntade att lära mig här är att det går att lära sig så otroligt mycket på otroligt kort tid. Lectures under första veckan i Matlab, LaTeX, metodik och annat samt både roliga och intressanta guest lectures av olika slag har lärt mig mer under en vecka än flera gånger så lång tid i skolan. Andra veckan – introduktioner till ämnen jag aldrig tidigare pluggat: kvantinformation, kvantkryptering och kvantoptik. Detta plus ännu fler guest lectures lärde mig återigen mer än vad tidigare trott var möjligt på en vecka! I skrivande stund är det endast två dagar kvar på mentorskapet (nooooo) och tidspressen börjar kännas av ordentligt. Min grupp har ägnat all tid so far åt teori och beräkningar , vilket innebär att vi (kanske) kommer att få göra den experimentella delen av vårt projekt imorgon eller på fredag-sista dagen av mentorskapet. Kommer att bli riktigt tight med rapportskrivningen, men AlbaNovas labb är tillräckligt coola för att man ska kunna tänka sig att offra lite sömn för att få labba där. Mentorskapen tror jag att alla har tyckt varit tuffa, sömnbristen som uppstår hjälper inte riktigt heller, men det är kul, man har fått ovärderliga erfarenheter och mest av allt- haft en sjukt härlig tid här!

/Elin Gustafsson

En tropisk morgon

Projektet jag och Ludwig arbetar med tillhör området tropisk geometri (abstrakt matematik, red. anm.). Jag tänker nu berätta om en händelse som verkligen visar hur tropiskt vi jobbar. För att undersöka olika polynom använder vi oss av ett program som testar olika möjligheter. På fredagen under vår första mentorsvecka skrev vi då skript till 20 datorer på Matematiska institutionens datorsal på SU som vi planerade köra under helgen. Hoppfulla om resultat steg vi då in i denna datasal på måndagmorgonen. Vad vi inte väntade oss var att när vi svängde upp dörren var det som att en våg av varm luft sköljdes över våra ansikten. Det kändes som att man befann sig i en bastu eller i ett växthus! Eller kanske i Amazonas tropiska regnskog? Innan vi svettades ihjäl kollade vi temperaturen på mobilen som visade 31,7 °C. Projektet började kännas exotiskt på riktigt!

/Daniel Eriksson

18575655854_d8feb2c2d7_o

Erik Leffler räknar kombinatorik på sitt mentorskap.

19010513790_c2174c5b24_o (1)

Alexandra Berg simulerar solfläckar.

19010590358_3fc5a37d8c_o

Handledarteamet på besök i ögonlabbet hos Lina Rosvall och Anton Johansson.

19010596878_2117526957_o (1)

Alfred Isaac kämpar med sin MATLAB-kod.

Daniel Eriksson och Ludwig Wemlén räknar på tropiska polynom på Stockholms universitet

19172013036_8b0e5b6afb_o

Erica

Erica Andersdotter, Amelie Carlström och Karolina Hanthe labbar med cancerceller.

Anton

Anton läser på om sitt projekt.

19201797931_263bbe7c10_o

Alexandra Onstrand och Tosca Cederberg Marmefelt med sin mentor Anders Eriksson på mekanikavdelningen på KTH.

19192322472_a9c8796787_o

Ambjörn Joki, Elin Gustafsson och Erik Tegler forksar på kvantkryptering. Här tillsammans med sin mentor, professor Mohamed Bourennane.